Barfotahovar

Att barfota är hälsosammare är inget nytt

 

I många böcker om hovslageri och hästens hälsa ( från nya till väldigt gamla) framgår det tydligt att hästskor är ohälsosamma för hästen. Varför är det så?

 

För att nämna några:

En frisk hov vidgar sig när hoven är viktbärande. Detta kallas för hovmekanismen, skoning reducerar hovmekanismen.

 

Reducerad hovmekanism betyder mindre blodcirkulation inuti hoven. Det är en grundkunskap att god blodcirkulation är nödvändig för frisk vävnad.

 

Det är därför det är normalt för skodda hästar att ha kalla hovar. En barfotahäst med bra verkade hovar har varma hovar och ben- och det är så det ska vara.

 

Mindre hovmekanism  betyder också mindre stötdämpning. En skodd häst som går på asfalt har 2-3 gånger så mycket nedslagskraft än en barfotahäst som travar på asfalt.

 

Brist på blodcirkulation betyder minskad nervfunktion( nerverna kan inte fungera optimalt längre). Det är därför många hästar plötsligt blir halta när dom tappar en sko: ökad cirkulation - nervfunktionen förbättras.

 

En hov vidgar sig när hästen sätter sin vikt på den, det betyder att hoven är i sitt minsta tillstånd när den lyfts upp. Eftersom man bara kan sko en häst när den inte står på sin hov, är den alltid skodd i sitt minsta tillstånd. Över tiden blir hoven om man inte är uppmärksam mindre och mindre -  kontraherad. I gamla böcker är en kontraherad hov oftast beskriven som ett allvarligt problem. Oturligt nog så är en kontraherad hov så vanlig i dagsläget att många människor bedömmer det som "normat".

 

Hästar med skor har  större skaderisk, både för dom själva, andra hästar och omgivningen. Copyright © All Rights Reserved