Hur kan man göra


 Hur kan vi använda hästen utan skor?

 

- Men, säger många böcker, olyckligt nog så måste vi sätta skor på hästens hovar om vi ska kunna använda våra hästar. Speciellt om vi vill använda dom på vägar, grus etc. Skoning är ett nödvändigt ont.

 

- Men, skoning är fortfarande ett ont ting och det är definitivt inte nödvändigt.

 

Forskning och experiment från det senaste årtionden har gett oss verktygen vi behöver för att få en fullt funktionell barfotahäst. Skrattretande nog fanns en stor del av denna kunskap redan 1911.

 

Vad behövs för att kunna ha en fullt användbar barfotahäst?

 

Att spendera den mesta tiden inne i stallet har en väldigt negativ effect på hästens hälsa, inkluderat deras hovar. Generellt talat så har hästar som lever i naturligare miljöer (utomhus i flock dag och natt året runt) bättre hovar. Vilket underlättar när hästen sedan ska arbetas barfota.

 

Delar av förklaringen i orden ovanför beror på att hästar som lever i lösdrift med flock rör sig mycket mer än hästar i box. Mer rörelse betyder ökad cirkulation vilket leder till bättre horn kvalite och ökad till växt.

 

Forskning har visat att olika underlag har en stor påverkan på cirkulationen, tillväxten mm i en hov. För en hälsosam barfotahäst är det viktigt att den spenderar tillfäckligt många timmar på lämpligt underlag för att kunna fungera optimalt. En barfotahäst som enbart står i lera blir snart endast användbar på lera.

 

Man  visste för hundra år sedan redan att det även inte är hälsosamt för hovarna att bli för torra. Horn behöver fukt annars förlorar hornet sin elastisitet.

Om naturen inte kan förse hovarna medtillräckligt med fukt så kan man som hästägare tillföra fukt genom ett hovbad eller använda hov boots som man fyller med vatten.

 

Det räcker inte med att bara ta av hästen skorna och tro att man ska få en långsiktigt hälsosam barfotahäst!

Det är väldigt viktigt att hovarna blir verkade på ett korrekt sätt. En barfotahäst som inte är verkad korrekt kan ha/få samma problem som en skodd häst, tex sämre hovmekanism, hov sprickor, separationer vitalinjen problem, strålbenshälta och fång.

 

Hovboots kan vara ett viktigt verktyg  för att hålla sin barfotahäst och ägare glada. När man använder en barfotahäst på ett underlag som hästen inte är van vid så är boots bra att kunna ta på under dom partier under ridturen som kräver det tex mycker sten eller halt underlag.

 

Romarna designade en sorts hov boots ( hippo sandal) som skydd till hästens hovar.

Dom senaste åren har utbudet på hovboots exploderat, det betyder att i princip alla kan finna boots som passar hästen och ens användnings område.


Copyright © All Rights Reserved